Nærbilde av et lukket hvitt kjøkkenskap med sølvhåndtak

Forny kjøkkenet ved å male kjøkkenfronter

Vi forteller deg alt du trenger å vite for å male kjøkkenfrontene selv.

Bilde av Gjermund Stensrud

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 24.11.2021

Begynner kjøkkenet å bli litt gammelt, eller har du bare lyst på en forandring? Et enkelt grep for å få en stor forandring på kjøkkenet er så enkelt som å male om kjøkkenfrontene til en ny farge.

Da er det i all hovedsak to valg. Enten kan du spraylakkere eller male. Spraylakkering bør gjøres av fagfolk og blir derfor et dyrt alternativ. Å male er imidlertid noe du kan gjøre helt selv uten spesiell erfaring eller spesialverktøy.

Med rett utstyr og tålmodighet kan resultatet faktisk bli vel så bra som om du får en proff til å gjøre det.

Slik maler du kjøkkenskapene:

Bruk rett utstyr

Dette trenger du:

 • Pensler
 • Fordriver/Ettersliper
 • Malingsrull og rullekar
 • Finkornet slipepapir (150 eller finere)
 • Mikrofiberklut
 • Maling og grunning (Bør være i samme malingssystem)
 • Sparkel (ved behov)
 • Maskeringstape (ved behov)

Det å male kjøkkenfrontene er egentlig en relativt enkel oppgave.

Alt du trenger å gjøre er å pusse dem slik at maling vil få tak, vaske rent, male heftgrunn, og til slutt male et par strøk i fargen du vil ha.

Som alltid er det imidlertid fallgruver som bør unngås om du ønsker best mulig resultat.

Derfor tar vi deg gjennom prosessen fra start til slutt slik at du enkelt kan få kjøkkenskapene slik du ønsker deg.

Forarbeidet er halve jobben:

Slip/puss: Før du kan starte malingen er det viktig å lage en matt flate slik at malingen kan feste seg på fronten. For å få en fin overflate bør du bruke et relativt finkornet slipepapir, for eksempel 150 eller finere.

Spesielt om du har folierte kjøkkenfronter er det viktig å slipe dørene matte slik at grunningen og malingen får tak.

Bilde av en hånd som pusser en treflate med sandpapir
Matt overflate: Bruk litt tid på å få en matt og jevn overflate. Da blir sluttresultatet bedre.

Når du har pusset flaten jevn og matt må du sørge for at du får bort alt støvet før du går videre.

Grunning: Etter pussingen er det på tide å male grunne flaten. Det vil si at du maler et strøk med heftgrunn.

For store flater passer det godt å bruke en malingsrulle, mens pensler egner seg godt til overganger og eventuelle detaljer på frontene.

Når du maler heftgrunnen er det ikke meningen å bruke mye maling, men heller å få et tynt og jevnt lag. Til slutt bør du dra over med en såkalt etterstryker for å gi den siste finishen.

Når du er ferdig er det viktig at du gir heftgrunnen nok tid til å tørke helt inn før du gjør noe mer. Les instruksjonene for detaljer om tørketid.

Sparkle og slipe: Etter grunningen har du en gyllen sjanse til å jevne ut eventuelle hakk og riper i kjøkkenfronten. Ta derfor en runde over frontene hvor du ser etter riper, hakk eller andre ujevnheter. Finner du noen så bør du bruke litt tid på å sparkle disse for å få en mest mulig jevn overflate.

Påfør forsiktig sparkel der det trengs, fordel ut og la det tørke før du pusser det jevnt med flaten. Igjen gjelder det å ikke bruke for mye, da du kun er ute etter å jevne ut et lite område.

Før du går videre må du også være oppmerksom på fiberreisning og ujevn malingstykkelse. Fiberreisning betyr at fiber i treverket utvider seg som reaksjon på malingen.

For å få bort fiberreisningen eller jevne ut malingstykkelsen pusser du bare forsiktig med et fint slipepapir. For et best mulig sluttresultat er det viktig å også ta denne jobben seriøst da grunnlaget vil reflekteres gjennom de resterende lagene.

Bilde av en hånd som maler detaljer på en kjøkkenfront med en pensel
Detaljer: Det er lettere å male jevnt på detaljer med en pensel.

Slik maler du:

Når frontene er pusset, grunnet og jevnet er det på tide å begynne med malingen.

Påfør malingen på samme måte som du gjorde med grunningen.

Bruk en rull til større flater, men en pensel til detaljer og overganger. Ikke glem å bruke en etterstryker slik at overflaten får den rette «finishen».

Etter første strøk er det viktig at du lar malingen tørke helt inn, og at du ikke er for ivrig med å gå i gang med strøk nummer to.

Bruk heller tiden til hjelp og ta også en kjapp runde over fronten på jakt etter eventuelle ujevnheter. Finner du noen er det bare å finne fram slipepapiret igjen og pusse forsiktig.

Mal strøk nummer to på samme måte, og husk at ettersliperen er viktig for å gi det jevne og fine sluttresultatet du er på jakt etter.

Som regel vil to strøk være nok, men om du føler det trengs kan du også male flere strøk ved behov.

Pass på skruehullene og vær taktisk

Når du maler er det viktig å passe på at du ikke maler over hull og festepunkter du trenger til håndtak eller hengsler. Kommer det noe maling over bruker du bare en spiss gjenstand som for eksempel en blyant for å holde hullene åpne.

7 tips for et bedre resultat:

 1. Dekk over møbler, gulv osv. i området rundt der du arbeider. Det er fort gjort å søle.
 2. Ikke mal alt samtidig, men gjør deg ferdig med ett område av gangen.
 3. En mikrofiberklut er god til å tørke bort fint støv etter pussing. Er det mye støv kan du bruke støvsugeren før du tørker over med mikrofiberkluten.
 4. Bruk god tid. La grunning og maling tørke skikkelig før gjør noe mer.
 5. Mett pensler og rull før bruk for best mulig resultat.
 6. Pakk inn verktøyet i en fuktig fille mellom bruk slik at det ikke tørker inn.
 7. Vask rullen før bruk for å unngå at den loer.
Vis mer

For å få et best mulig resultat og en jevn flate bør du også dele opp fronten i seksjoner. Gjør deg ferdig med en seksjon før du begynner på en ny. Husk at malingen tørker raskt!

Renholdet er viktig:

Noe av det aller viktigste du må passe på for å få et bra resultat er at du sørger for at det er helt rent. Kjøkkenfrontene er naturlig nok mer utsatt for å bli fettete, og om du ikke får bort dette, vil ikke malingen feste seg.

Vask derfor med et vaskemiddel som har fettløsende egenskaper. Sørg også for at det er helt tørt før du går i gang med malingen.

Vær forsiktig og tålmodig: Det er viktig at malingen får tid til å herde seg før du utsetter frontene for noe særlig slitasje eller vasker dem.

Dette tar gjerne 3–4 uker, men les instruksjonene for detaljene for ditt produkt.

Slik velger du rett maling for dine kjøkkenfronter:

Når du skal velge maling til kjøkkenfronter er det flere ting å ta hensyn til, både praktisk og estetisk, men det aller viktigste er at malingen er slitesterk og tåler å bli vasket.

Vil du ha matt eller glansfull og glatt overflate? Valget er ikke kun estetisk, men spiller også inn på hvor lett overflaten er å vaske. En glatt overflate er nemlig lettere å rengjøre, og kan derfor være bedre egnet til kjøkkenfronter.

Bilde av en liten gutt som sitter på kjøkkengulvet og leker med mel.
Utsatt for søl: Siden kjøkkenfrontene er utsatt for søl bør du sørge for at malingen tåler å bli vasket.

Materialet på kjøkkenfrontene dine spiller også inn på hva slags malingstype som egner seg best. Til fronter i heltre vil for eksempel panelmaling være godt egnet, men andre underlag krever gjerne andre løsninger.

Derfor bør du forhøre deg i butikken om hva de anbefaler til dine kjøkkenfronter.

Et siste tips er å bruke heftgrunn og maling fra samme produsent. Da kan du være trygg på at de skal fungere godt sammen.

Har du et supertips til maling av kjøkkenfrontene? Tips oss på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.!