En mann som maler på hvit murvegg

Slik velger du rett maler til oppdraget

Derfor er det lurt å dobbeltsjekke disse seks punktene før du avgjør hvem som skal utføre maleroppdraget.

Bilde av Anna Nguyen

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 20.12.2023

Det kan være vanskelig å finne rett maler til et oppdrag da det er mange firma å velge mellom. Enkelte malerfirma har sertifiseringer innen faget, men det er ikke et krav i bransjen. Som i mange bransjer finnes det useriøse firma, og derfor har vi laget denne listen slik at du enkelt kan luke ut disse.

Innhold:
 1. Beskriv maleroppdraget
 2. Be om tilbud fra flere malerfirma
 3. Undersøk firmaet og sertifiseringer
 4. Kontroller at prisen er realistisk
 5. Skriv kontrakt
 6. Ta vare på kvittering og betal gjennom bank

1. Beskriv maleroppdraget

Beskriv oppdraget så detaljert du kan. Legg ved hva som skal males, et estimat på hvor mange kvadratmeter det er snakk om, bilder og skriv når du ønsker arbeidet skal være ferdig.

2. Be om tilbud fra flere malerfirma

Forbrukerrådet anbefaler at du henter inn tilbud fra flere firma før du velger det som får maleroppdraget. Få maleren på befaring hos deg før dere avtaler endelig pris, som skrives i kontrakten. Avklar eventuelle ekstra kostnader og gi beskjed om behovene dine.

3. Undersøk firmaet og sertifiseringer

Det er viktig å sjekke selskapet skikkelig før du bestemmer deg. Her er noen spørsmål som er lurt å finne svar på:

Hva er HMS-kort?

HMS-kort er et ID-kort med opplysninger om arbeideren og deres arbeidsgiver. Innen bygg- og anleggsbransjen er det krav å ha dette kortet, også for enkeltpersonforetak. Dette kortet er utgitt av Arbeidstilsynet.

 • Finnes firmaet i Brønnøysundregistrene?
 • Hvordan er den økonomiske historien, eksempelvis på Proff.no?
 • Har maleren HMS-kort?
 • Om du skal ha malermester, er maleren registrert hos Mesterbrev?

Dersom en malermester skal utføre malerjobben, er det lurt å sjekke om firmaet er registrert med riktig sertifikat. Mesterbrev er et eksempel på sertifisering som følger Mesterbrevloven. Dette kan du enkelt sjekke hos Mesterbrev sine registre.

4. Kontroller at prisen er realistisk

Mottar du et tilbud som er betydelig lavere eller høyere enn de andre, bør du utforske hva som er bakgrunnen.

Naturligvis ønsker du så lav pris som mulig, men enkelte ganger kan prisen være litt for god for å være sann. Lav pris kan være forbundet med manglende forsikringer, skjulte avgifter eller gebyrer. I noen tilfeller kan det være fordi firmaet ikke betaler de ansatte etter norske lover og regler. Uansett er det lurt å skrive kontrakt med sluttpris inkludert merverdiavgift (mva.), for å unngå og betale mer enn avtalt.

5. Skriv kontrakt

Når du har funnet et firma du er fornøyd med, bør dere bygge videre på det første pristilbudet du mottok, og skrive en god kontrakt. Selv om malertjenester går under håndverkertjenesteloven, som har opptil 5 års garanti, er det alltid lurt å skrive en kontrakt.

Kontrakten bør inneholde disse punktene:

 • Hva som males og sluttresultat
 • Tidsfrist
 • Pris inkludert mva.
 • Krav om gyldig HMS-kort

Bruk gjerne Forbrukerrådets kontrakt for håndverkere.

6. Ta vare på kvittering og betal gjennom bank

Husk alltid å be om dokumentasjon som faktura eller kvittering. Fakturaen eller kvitteringen må inneholde organisasjonsnummer og mva. for å være gyldig.

Du får også kjøpsdokumentasjon om du betaler gjennom bank. Dersom du havner i en klage- eller reklamasjonssak, stiller du sterkere med denne dokumentasjonen. Betaler du med kontanter vil du miste dette beviset, og dermed også stå uten garanti hvis du i tillegg ikke har kvittering.

Betal heller ikke på forskudd før jobben er fullført.

Misfornøyd med malerfirmaet?

Reklamer på skader og mangler så fort du oppdager dem. Bruk gjerne Forbrukerrådets klagebrev.

Vi er opptatt av å tilby en solid og trygg tjeneste. Blir du misfornøyd med en aktør vi setter deg i kontakt med, ber vi deg sende oss en e-post til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den., slik at vi kan ordne opp i saken.

Trenger du en maler til oppdraget ditt?

Med anbudstjenesten vår kan du enkelt få tilbud fra opptil fire malere. Du slipper å lete og be om pristilbud fra aktørene selv, siden vi setter deg i kontakt med malere som passer til oppdraget ditt.

Da kan du enkelt velge tilbudet basert på behovene dine, enten om det er pris, når oppdraget blir fullført eller erfaring.

Det eneste du trenger å gjøre er å fylle ut skjemaet på siden vår.

Fyll ut skjemaet nå!