Slik sparkler du vegger
Se hvordan du klargjør, helsparkler og flekksparkler ulike typer underlag, inkl. gips, tapet og mur.
I tillegg får du flere tips til hvordan du kan gå løs på skjøter, hjørner og andre hindringer på veien mot en glatt og fin vegg. Bruk innholdsfortegnelsen for å hoppe direkte til den delen du trenger hjelp med. Glem ikke å lese hva du bør forberede før du setter i gang med sparklingen.
Bare nysgjerrig i ett steg? Hopp til rett sted her:
1. Før du sparkler
Det aller første du bør gjøre er å dekke til alt du ikke vil søle til med sparkelmasse, og bruk gjerne dekkpapp på gulvet. Ruller med sparkel har en tendens til å sprute mye, så vær ekstra nøye hvis du skal bruke et slikt redskap.
Fjern så stikkontakter, ledninger, skruer og annet som sitter i veggen. Ta også vekk løstsittende puss med en skrape eller kniv – det gjelder også løse deler av tapet, dersom du skal sparkle over tapet.
Så må du vaske vegger, fjerne såperester med vann, og la det tørke. Skal du male etterpå kan du vaske veggen med et vaskemiddel beregnet på underlaget. Les mer om hvordan du klargjør veggen før maling her: Slik maler du veggene inne.
Videre sliper du overflaten med sandpapir for å fjerne løse trefibre og andre ujevnheter. Vil du gjøre det enklest mulig for deg selv bruker du et slipebrett med en forlengerstang. Gå over veggen med mikrofiberklut for å fjerne slipestøvet. Den kan du også feste på forlengerstangen, så kommer du til i alle kriker og kroker.
Skal du male en ubehandlet flate, blanke flater eller noe annet som er misfarget eller har flekker, bør du grunne FØR du sparkler. Det gjør at malingen fester seg bedre, i tillegg til at det er enklere å se ujevnheter etter at du har påført grunning. Er du usikker på hva du bør gjøre finner du instrukser til ulike typer overflater her: Behandle veggen riktig utifra type.

Dette trenger du for å sparkle:
- Svamp
- Brytebladkniv
- Malingsskrape
- Liten sparkel
- Stor sparkel
- Slipebrett
- Mikrofibermopp
- Forlengerskaft
- Sparkelmasse tilpasset underlaget
2. Helsparkling
Helsparkling innebærer at du sparkler en hel vegg. Har du en vegg med mange hull eller mye struktur, for eksempel en vegg med strietapet, kan dette være en god løsning for å friske opp veggen.
Følg instruksen i avsnittet over for å klargjøre rommet for sparkling. Finnes det ujevnheter, hull eller skjøter i veggen bør du flekksparkle dem først. Se instrukser for det her.
Så kan du gå i gang med helsparklingen. Denne fremgangsmåten gjelder for murvegg, betong, tapet eller andre typer underlag. Husk å kjøpe sparkelmasse tilpasset veggen du skal sparkle.
Slik gjør du:
- Bruk en liten sparkel for å ta sparkelmassen ut av bøtta og stryke den på veggen
- Bruk den brede sparkelen for å stryke ut sparkelmassen vertikalt på veggen
- Gjør dette på hele veggen
- La laget tørke
- Slip med sandpapir
- Tørk over med en mikrofiberklut
- Gjenta prosessen en gang til
TIPS! Når du skal smøre ut sparkelmassen er det lurt å trykke litt hardere på den siden av sparkelen som er bakerst, eller den siden du drar sparkelen ifra. Da får du spredd massen enklere utover, og skaper jevnere overganger mellom strøkene.

2. Rullesparkling
Et alternativ til å helsparkle med to sparkler er å bruke en rulle. Gjør klar veggen som beskrevet i øverste avsnitt, før du går i gang med prosessen.
Slik rullesparkler du en vegg:
- Fukt rullen godt, men vri den opp etterpå. Rullen skal være fuktig, ikke bløt
- Dypp rullen godt i sparkelmassen og påfør et tykt lag med sparkelmasse i cirka én meters bredde om gangen
- Dra massen utover med en stor sparkel
- Begynn nederst og dra sparkelmassen opp mot midten
- Begynn så øverst og dra sparkelmassen ned mot midten
- Dra sparkelen over massen flere ganger, slik at overflaten blir jevn og fin
- Jobb metervis frem til du har dekket hele veggen
- Ikke glemt hjørner og kanter! Der du ikke når til med rullen må du bruke en sparkel for å dekke disse områdene
- La alt tørke
- Slip med sandpapir
- Fjern støv med en mikrofiberklut
- Gjenta prosessen
TIPS! Rull den bløte rullen et par ganger på en planke for å fjerne overflødig vann.

3. Slik sparkler du hjørner og overgang tak/vegg
Å sparkle en vanlig flat vegg er ikke så vanskelig, men hva gjør man med hindringer på veien, slik som hjørner og overgangen mellom vegg og tak? Her får du flere gode tips:
1. Bruk en sparkelremse i innerhjørner
På innsiden av et hjørne, der hvor to vegger møtes, kan du gjerne bruke en papirremse for å hindre at sparkelmassen sprekker opp. Da er det viktig å handle inn sparkelmasse tilpasset bruk med papirremser, fordi vanlig sparkelmasse blir for tørr for denne jobben.
Gå frem slik:
- Brett en papirremse på midten
- Legg sparkelmasse i hjørnet med en sparkel
- Trykk den brettede remsen fast i den fuktige sparkelmassen
- Sparkle over remsen med en gang
- La det tørke
- Slip med sandpapir
- Tørk over med mikrofiberklut
- Gjenta prosessen dersom resultatet blir ujevnt
Jordanvethvordan viser hvordan du sparkler hjørner:
TIPS! ikke glem å bruke sparkelmasse tilpasset bruk med papirremser.
2. Bruk forsterkende hjørnebeslag på ytterhjørner
På utsiden av hjørnekanter kan du feste et beslag, og sparkle over det et par ganger. Det går også an å bruke en brettet papirremse, slik som beskrevet over.
3. Bruk papirremser for å sparkle i overgangen mellom tak og vegg
Har man ikke lister mellom vegg og tak kan det være vanskelig å vite hvordan man skal sparkle. Her handler det om å gjøre overgangen så strøken som mulig.
Følg denne metoden:
- Fyll sprekker og andre ujevnheter med akrylfugemasse før du sparkler
- La det tørke før du begynner med sparklingen
- Følg bruksanvisningen som beskrevet over, men vær nøye med å legge et så tynt lag som mulig før du legger over papirremsen.

4. Flekksparkling
Skal man male er det svært viktig å glatte over ujevnheter først, slik at den nye malingen blir pen. Flekksparkling innebærer å sparkle ujevne flekker, for eksempel skruehull i en vegg som man senere skal male.
For å flekksparkle trenger du to sparkler, gjerne en liten og en stor, pluss sparkelmasse. Klargjør veggen som beskrevet over, før du går i gang med prosessen under.
Slik går du frem:
- Bruk den lille sparkelen til å ta sparkelmasse ut av bøtta, og legg den på den store sparkelen
- Smør et bredt lag masse over hullet
- Dra så bredsparkelen over veggen og hullet, for å fjerne overflødig sparkel
- La sparkelmassen tørke
- Slip overflaten med sandpapir
- Fjern støv med en mikrofiberklut
- Dersom det fortsatt er ujevnt gjør du samme prosess en gang til

5. Sparkle gipsvegg med skjøter
Har du satt opp, eller skal restaurere en gammel gipsvegg, er det viktig å sparkle alle skruehull og skjøter. Klargjør veggen som beskrevet i øverste avsnitt. Så kan du følge fremgangsmåten for hvordan du sparkler gipsplater:
Før du begynner sparklingen:
- Sjekk at alle gipsplater er festet godt
- Skru inn alle skruer som eventuelt stikker litt ut fra overflaten av veggen
- Er gipsplatene kappet til du må skjære ut en nedfasing i overgangen mellom platene, slik at sparkelmassen kan feste seg godt nok mot overflaten
Slik sparkler du en gipsvegg:
- Bruk en liten og en stor sparkel for å få sparkelmassen ut av bøtta og på veggen
- Påfør sparkel på tvers av skjøten
- Stryk sparkelmassen ut langsmed skjøten
- Sett på en papirremse i den fuktige sparkelmassen
- La det tørke
- Påfør et nytt lag sparkel over papirremsen
- Sparkle over skruehull
- La alt tørke
- Slip over med sandpapir
- Tørk vekk støv med en mikrofiberklut
- Sparkle flere lag hvis det fortsatt er ujevnt
- Husk å slipe og tørke av før du legger grunning
HUSK! Når du sparkler på sparkelremser må du bruke sparkelmasse tilpasset slike remser. Vanlig sparkelmasse blir for tørt.

6. Svar på vanlige spørsmål om sparkling
Her finner du svar på vanlige spørsmål om sparkling. Finnes det noe du fortsatt lurer på? Send oss en e-post på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den., så hjelper vi deg så godt vi kan.
– Hva er prisen på helsparkling av vegg?
Hva prisen ender på kommer helt an på hva slags type underlag du har, og hvor stort areal du skal sparkle. Leier du inn profesjonelle til å sparkle tar de gjerne 150-250 kr per m2. Sparkler du selv bruker du selvfølgelig tid, men du vil få en ny vegg til en mye rimeligere pris.
– Kan jeg ikke bare bruke en veggfornyer?
Mange leverandører selger veggfornyer, en type duk som man kan feste over underlaget, som skal erstatte helsparkling av vegger og tak. I diverse nettfora kan man lese om flere som advarer mot veggfornyer, etter at de har brukt det og blitt misfornøyd med resultatet. Tenk deg derfor nøye om dersom du vurderer å ta denne raske snarveien til glatte vegger.
– Hvor lang tid tar det for sparkelmassen å tørke?
Hvor lang tørketid sparkelmassen trenger avhengere av for tykt lag du legger. Setter du opp temperaturen i rommet vil det dog tørke noe raskere, og det samme gjelder dersom du setter en vifte mot veggen. Er jobben tidssensitiv er et tips å kjøpe hurtigsparkel, som har kortere tørketid enn vanlig sparkel.
– Kan man fjerne tapet, f.eks. glassfiberstrie, fra spon- eller gipsplater?
Ja, det er mulig å fjerne tapet fra spon- eller gipsplater. Mange opplever imidlertid at det er vanskelig å fjerne tapeten, for eksempel ved at den drar med seg noe av gipsplatene under. Alternativer til å sparkle rett oppå tapeten er enten å
1) legge rehab-gips over gamle plater dekket i tapet. Merk at gipsen er 6 mm bred, noe som betyr at du må legge utforing på dørkarmer, stikkontakter osv. for å skjule de avkappede endene på gipsen.
2) rive de gamle platene, og legge nye plater på veggen. Så kan du sparkle og male akkurat slik du selv ønsker. Når du kommer inn til stenderne i veggen får du i tillegg muligheten til å sjekke det elektriske anlegget, og enkelt flytte på stikkontakter, lysbrytere osv.
Kilder
Byggebolig.no / Fargerike / IFI.no / Gjør det selv / Flugger.no.